ltVilniaus r. Avižienių gimnazijaGimnazjum w Awiżeniach w rejonie wileńskim
Telefonas: +370 5 240 3344gimnazijaavizieniu@gmail.com

EUROPOS KALBŲ DIENA 2021

Europos Tarybos ir Europos Komisijos iniciatyva Europos kalbų diena nuo 2001 m. švenčiama kasmet rugsėjo 26 d. Šiais metais minime Europos kalbų dienos dvidešimtmetį!

O kadangi kalbų yra daug, Avižienių gimnazijos mokiniai su savo mokytojais paminėjo šią dieną pačiais įvairiais būdais.Priešmokyklinukai ir pradinių klasių mokiniai susipažino su pasirinkta Europos šalimi atlikdami kūrybinius darbelius ir šnekučiuodamiesi apie šalies geografiją, kalbą, papročius, žinomus žmones. 5c klasė per anglų kalbos pamokas ruošė PowerPoint pristatymus apie Europos šalių paveldą, o per lietuvių kalbos pamokas sužinojo apie lietuvių kalbos paplitimą pasaulyje.

6a ir 7a susipažino su nauju Google įrankiu ir paruošė savo pristatymus naudodami Jamboard programą.

IIIga klasės mokiniai per literatūros pamokas šoko į vertėjo klumpes. Iš pradžių skaitė Renesanso laikų poeto M. Husoviano poemą “Giesmė apie stumbrą” anglų. baltarusių ir lenkų kalbomis, o vėliau vertė ją į lietuvių kalbą.

Užsienio kalbų mokytojos pasiūlė mokiniams išversti angliškas ir rusiškas patarles į lietuvių ir lenkų kalbas. Priėjome išvadą, kad patarlės ir posakiai tai ta vertimo sritis, kur Google vertėjas bejėgis.

5a klasės mokiniai per biologijos pamokas sužinojo, kad kalbančiųjų lotynu kalba kaip gimtąja kalba jau nėra ir kad kalbos irgi miršta. Tačiau lotynų kalba ir šiandien yra vartojama moksle.

Accessibility