ltVilniaus r. Avižienių gimnazijaGimnazjum w Awiżeniach w rejonie wileńskim
Telefonas: +370 5 240 3344gimnazijaavizieniu@gmail.com

Lietuvos karaimų metai

2022 metus Seimas paskelbė Lietuvos karaimų metais. Tai nedidelė, bet labai tvirta bendruomenė, jau 625 metus gyvenanti Lietuvoje. Vos gavę VŠĮ Trakų švietimo centro kvietimą dalyvauti projektų konkurse „Lietuvos karaimų istorijos puslapius pavarčius“ ir detaliau susipažinti su karaimų istorija, tradicijomis, gyvenimu, Vilniaus raj. Avižienių gimnazijos mokiniai mielai ėmėsi šį projektą įgyvendinti. Informacijos ieškojo virtualioje erdvėje, rengė pranešimus, o 2022 – 10 – 12 aplankė Trakus ir pavaikščiojo karaimų takais, aplankė jiems svarbias vietas.

Kodėl trys karaimų namo langai žiūri į gatvę? Kokia kalba karaimai bendrauja ir meldžiasi? Kodėl Trakuose vidury gatvės stovi baltas stulpas? Ar geležinis tiltas visada buvo geležinis ir kodėl jis vadinasi Karaimų tiltu? Visa tai ruošdami projekto medžiagą sužinojo patys mokiniai arba papasakojo istorijos mokytoja Jovita Kundrotienė.

IIIgc klasės mokinė Darija Labovič papasakojo  karaimų atsiradimo Lietuvoje aplinkybes, IIgc klasės mokiniai Amina Židanavičiūtė, Augustė Stefanovič,  Dilius Kerulis, Natas Simanavičius pristatė karaimų religiją, papročius, tradicijas, aprangą, buitį, maistą. Mokiniai aplankė maldos namus kenesą, karaimų kapines, jų muziejų. Pabendravo su karaimų bendruomenės atstove. Ir, žinoma, skanavo tradicinių kibinų. IIgc klasės mokinys Arėjus Laukys iš visų lankytų karaimams svarbių vietų sudarys  žemėlapį, kuriuo galės pasinaudoti visa bendruomenė.

Į Trakus važiavo ne tik projekto dalyviai, bet ir geriausiai istoriją išmanantys Igc, IIgc bei IVgc klasės mokiniai. Tai buvo paskatinimas už gerą mokymąsi bei žingeidumą. Diena buvo puiki, sužinota daug naujų dalykų, pasikartotos pilietiškumo pamokos, sakančios, kad Lietuva – draugiška daugiakultūrė ir daugiatautė valstybė.

Projekto „Lietuvos karaimų istorijos puslapius pavarčius“ lydraštis (pridedama)

Accessibility