ltVilniaus r. Avižienių gimnazijaGimnazjum w Awiżeniach w rejonie wileńskim
Telefonas: +370 5 240 3344gimnazijaavizieniu@gmail.com

Sąmoningumo didinimo mėnuo „BE PATYČIŲ 2024“Avižienių gimnazijoje

Kovo 4-22 dienomis Avižienių gimnazijoje ir gimnazijos Dūkštų pagrindinio ugdymo skyriuje vyko veiklos, skirtos ugdyti pozityvius mokinių bendravimo ir problemų sprendimų įgūdžius, užkirsti kelią patyčioms, skatinti pagarba ir draugiškumu grįstus mokinių bei gimnazijos bendruomenės tarpusio santykius.

Pirmąją savaitę psichologė skaitė klasės vadovams pranešimą „Savižala kaip patyčių ir neigiamų emocijų pasekmė. Atpažinti ir padėti“. Po to vyko diskusija apie skaudžias patyčių pasekmes, savižalos ženklų atpažinimą ir pagalbą mokiniams.

Mokiniai anglų kalbos pamokų metu kalbėjo apie žymius žmones, turinčius negalią, plėtė savo suvokimą ir sąmoningumą šia tema. Informacinių technologijų pamokose mokiniai sprendė testą „Įveik patyčias”.

Psichologė ir socialinė pedagogė vedė renginius pradinių klasių mokiniams, siekdamos gerinti mokinių tarpusavio santykius. Mokiniai galėjo suprasti, kokie mes visi skirtingi, ir suvokti, kad vienybė slypi įvairovėje.

Gimnazijoje ir gimnazijos Dūkštų pagrindinio ugdymo skyriuje svečiavosi Vilniaus apskrities VPK Vilniaus r. bendruomenės pareigūnės, kurios renginio metu formavo mokinių neigiamą nuostatą į patyčias, kartu su mokiniais aptarė patyčių sprendimo būdus.

Mokiniai aktyviai dalyvavo konkurse „Draugiškumo atspindys. Kartu mes stipresni“ ir savo darbais atspindėjo, kad siekia kurti saugią mokyklos aplinką. Mokiniai buvo skatinami atspindėti savo požiūrį į patyčias per kūrybines veiklas ir puoselėti draugiškus ir pagarbius santykius.

Dūkštų pagrindinio ugdymo skyriaus mokiniai diskutavo apie problemų ir konfliktų sprendimą netradicinėje „Vilnoja” skulptūrų parko aplinkoje.

Klasės vadovės iniciatyva, 2c klasės mokiniai dalyvavo tarptautinėje socialinėje akcijoje „Šalia mūsų, ne už sienos”, skirtoje paminėti pasaulinę autizmo supratimo dieną. Mokiniai diskutavo ir gamino dėlionės ženklelį, kaip mūsų visų skirtingumo simbolį.

Įvykusi „Spalvinga vertybių savaitės“ akcija sulaukė didelio mokinių ir gimnazijos bendruomenės susidomėjimo. Visi noriai keitė, kad ir trumpam, mokyklinę uniformą į spalvingus drabužius.

Pirmokėliai dalyvavo parodoje „Mano draugas“, nagrinėjo gero ir tikro draugo savybes ir vertybes.

Daug šiltų įspūdžių paliko akcija „Draugiškumo tiltas. Svečiuose pas draugus“. Gimnazijos pradinių klasių mokiniai svečiavosi paralelinėse klasėse, smagiai kartu leido laiką, mokėsi tarpusavyje bendradarbiauti ir draugauti. Mažiausieji priešmokyklinės klasės mokiniai minėjo Laimės dieną, atliko kūrybinį darbą „Laimės medelis“. Apsikeitė medeliais su Vilniaus r. Avižienių lopšelio – darželio ugdytiniais.

4a klasės vadovė, tikybos mokytoja kartu su dorinio ugdymo mokytoja užsiėmimų metu „Tolerancija įvairių religijų tikintiesiems“ plėtė mokinių suvokimą apie pagarbą kitoms religijoms.

IIgc klasių mokiniai džiugino savo kūrybiškumu ir iniciatyvumu: suorganizavo ir įgyvendino viktoriną „Ką aš žinau apie patyčias“ 7c klasės mokiniams.

Ypatingai džiaugiamės užmegzdami naujas draugystes. Šį kartą puoselėjome draugystę su Vilniaus r. Sudervės Mariano Zdziechovskio pagrindinės mokyklos 5-6 klasės mokiniais, socialine pedagoge bei IT mokytoja. Mūsų gimnazijos šeštokai kartu su klasės vadove svetingai priėmė svečius gimnazijoje. Mokiniai kartu su svečiais diskutavo apie patyčių įveikos galimybes, minėjo Dauno sindromo dieną spalvindami baltas kojines ir netgi turėjo galimybę įamžinti ir pasigaminti mokyklų bendrystės ženkliuką. Palaikydami, o „ne nurašydami“, prie Dauno sindromo dienos minėjimo prisijungė ir gimnazijos bendruomenė, mūvėdama skirtingas kojines.

Širdingai dėkojame visiems, prisidėjusiems prie Sąmoningumo didinimo mėnesio „BE PATYČIŲ 2024“ Avižienių gimnazijoje ir Dūkštų pagrindinio ugdymo skyriuje.

Psichologė Ana ir socialinė pedagogė Edita

Accessibility